Comuna Pecineaga (cu satele Pecineaga și Vânători) este situată în partea de sud-est a judeţului, la 43 de km de municipiul Constanţa, respectiv la 19 km de municipiul Mangalia. Vecinii comunei sunt:

  • la est, satul Dulceşti,
  • la nord,satul Moşneni,
  • la sud-est,satul Vânători,
  • la vest, comuna Amzacea.

     Drumul judeţean acoperă aproximativ 1 km de-a lugul localităţi Pecineaga şi uneşte comunele 23 August şi Amzacea. Suprafaţa totală a comunei este de 8870 de ha, din care 170 de ha intravilan si 8700 de ha extravilan.

  • Relieful comunei are aspect tabular, puţin fragmentat, acoperit cu un strat subţire de loess. Terenul este slab ondulat, având o pantă pe direcţia nord-sud. Cateva movile, situate la sud-est si nord- est: Bocioaga, Coman, Bounegru, Amzacea, iar cea mai înaltă Carachioi, aduc o varietate in peisaj.P ânza freatică se afla la aproximativ 20 de metri adâncime.
  • Clima este influeţată de prezenţa mării, astfel încât temperaturile sunt mai ridicate ajungând în lunile iulie  şi august la o medie de 21 °C şi în timpul iernilor, de 1°Celsius. Toamna este lunga dar  iernile îşi prelungesc uneori prezenţa până spre luna aprilie. Cu toate acestea, crivăţul de nord îşi face simţită prezenţa, astfel încât uneori temperaturile scad substanţial. Precipitaţiile nu sunt foarte bogate, fiind mai abundente în lunile iunie şi iulie.
  • Vegetaţia este variată, cu elemente mediteraneene ,dar şi cu influenţe ale Europei Centrale. Pot fi văzute pe aria comunei: vioreua de stepă, nalba, toscotul, rochita rândunicii, muştarul de câmp, pelinul. Caracteristica zonei este fauna de stepă: dintre rozătoare-popândăul de stepă, şoarecele, dihonii de stepă, iar dintre reptile: şopârla, guşterul vărgat, şarpele, broasca ţestoasă dobrogeană. Ca specii de păsări sunt de  menţionat: potârnichea, ciocârlia, coţofana, rândunica, vrabia, graurul, iar ca insecte călugăriţa, lăcuste, cărăbuşi, fluturi etc.

Comments are closed.

Close Search Window
Sari la conținut